Бүгүн Mostbet букмекердик кеңсесине кошулуп, Кыргызстанда спорттук мелдештерден жана онлайн оюндарынан максималдуу ырахат жана пайда алыңыз. Бул жерден сиз спорттук иш-чаралар үчүн эң мыкты коэфициенттерди, ошондой эле ар кандай бонустарды жана акцияларды, бекер коюмдарды, бекер айлануулар жана Мостбет промо коддорун таба аласыз. Биздин веб-сайтты колдонуу оңой жана жөнөкөй, ал эми букмекерликти ого бетер ыңгайлуу кылуу үчүн профессионалдар командасы сиз үчүн мобилдик тиркемени иштеп чыгышты.

1 лютого 2023 року для студентів спеціальності «Право» та «Соціальне забезпечення», а також для викладачів ВТЕІ ДТЕУ проведено третій із серії тренінг з запобігання домашньому насильству на тему «Превентивні стратегії протидії сімейному насильству», який провела Віра Штифурак – психолог, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри права ВТЕІ ДТЕУ.
У вступному слові експертка акцентувала увагу присутніх на сутності превентивних стратегій, порівнявши їх із просвітницькою роботою та профілактичними заходами. При цьому було наголошено, що превенція –термін, який означає запобігання, попередження, захист. Це не лише частина заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин і умов деструктивного формування особистості, що може мати схильність до сімейного насильства, а й система впливу, метою якої є формування якостей відповідального поводження особистості. Значення превенції, особливо ранньої, посилюється її гуманістичною спрямованістю в контексті запобігання впливу негативних явищ на всіх етапах вікового розвитку, включаючи і період зрілості. Превентивність, як суспільна тенденція, пронизує всі сфері соціальної політики і є складовою будь-якої соціально дії, оскільки превентивний процес істотно підсилює позитивний потенціал суб'єктів взаємодії на основі попереджувальної стратегії.

Відповіддю на запити присутніх було розкрито глибинні причини сімейного насильства на основі з’ясування сутності поняття «газлайтингу» як підступного емоційного насильства, що передбачає посилення зі сторони кривдника бажання мати владу над емоціями іншої людини.
Практична частина заняття стосувалася аналізу ролі дитини у сім’ї. З цією метою кожен учасник отримав роздатковий матеріал. Використання елементів соціограми дало змогу змоделювати фрагменти взаємодії у сім’ях, де укріпились вказані ролі дітей на основі стереотипних форм поведінки дорослих. Учасники мали можливість поекспериментувати з різними моделями сімейних стосунків, а через зворотній зв’язок отримати корисну для себе інформацію. Такий прийом сприяв проникненню у глибинні причини сімейного насильства, коли насильницькі дії на рівні емоцій практично не усвідомлюються дорослими.
Логічним продовженням роботи було використання психомалюнку, оскільки він сприяє самопізнанню, взаєморозумінню та активізації групового процесу у спільному пошуку глибинних причин сімейного насильства, що не контролюється свідомістю.
Заключна рефлексія підтвердила загальне схвальне сприйняття запропонованих форм роботи, було узагальнено глибинні психологічні причини проявів сімейного насильства.
Серія тренінгів із запобігання домашньому насильству проходять у ВТЕІ ДТЕУ з 27.01.2023 по 17.02.2023. Заходи проводяться у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Великої Британії. Думки, погляди та рекомендації, викладені у цих подіях, належать авторам(-кам) і не обов’язково відображають офіційну політику чи позицію UNFPA, ГО «Інноваційні соціальні рішення» або уряду Великої Британії.